Making a mastercopy of La Grande Odalisque from Ingres By Monika Kimenai

Als je nu op de expositie van de Florence Studio in De Grote Kerk Apeldoorn staat. Dan sta je waarschijnlijk naar mijn mastercopy van La Grande Odalisque van Ingres in een eenhoornpyama te kijken.

De kerk vond het orginele schilderij wat te naakt voor de expositie en stelde als voorwaarde dat ze bedekt moest zijn. No problem, geregeld. Dus zie je hier het schilderij zoals het eigenlijk bedoelt is.

Analoge skills ontwikkelen

Ik heb 8 jaar design gestudeerd en de ambacht van kunst is mij altijd blijven trekken. Ik wilde niet zomaar gooien met verf maar echt klassieke teken- en schilderskills ontwikkelen. Zo ben ik bij de Florence Studio terechtgekomen.

Na een paar jaar tekenles zijn ben ik overgestapt naar olieverf en zie hier mijn eerste schilderij. Een mastercopy van La Grande Odalisque op 24 mei 2023 en legde ik de laatste laag vernis op 24 november. In totaal ben ik z’on 200 uur met dit schilderij bezig geweest en heb ik superveel geleerd over de klassieke techniek en het schilderen in lagen en werken met medium.

Over La Grande Odalisque

“La Grande Odalisque” van Jean-Auguste-Dominique Ingres is een schilderij uit 1814 dat de stijl van het neoclassicisme vertegenwoordigt, hoewel het ook invloeden van het oriëntalisme toont.

Het schilderij toont een naakte vrouwelijke figuur, een odalisque, die in een exotische en fantasierijke omgeving is geplaatst. De odalisque ligt op een bank en kijkt sensueel naar de toeschouwer. Wat dit schilderij opvallend maakt, zijn enkele opvallende kenmerken die niet helemaal realistisch zijn. De proporties van het lichaam, zoals de lengte van de rug en de hals, zijn enigszins vervormd en verlengd, wat het beeld een zekere mate van idealisatie geeft. Deze vervormingen werden vaak gebruikt in de kunst om schoonheid te benadrukken en een geïdealiseerd beeld van de vrouwelijke vorm te creëren.

Een ander opvallend kenmerk is de oriëntaalse achtergrond en details, zoals de turquoise gordijnen en de aanwezigheid van een waaier. Dit weerspiegelt de trend van oriëntalisme in de kunst van die tijd, waarbij kunstenaars geïnspireerd waren door de beelden van het Oosten en deze in hun werken opnamen.

“La Grande Odalisque” is een van Ingres’ meesterwerken en heeft veel invloed gehad op latere kunstenaars. Het wordt beschouwd als een meesterwerk van de 19e-eeuwse Franse schilderkunst en toont het vermogen van Ingres om klassieke thema’s op een vernieuwende manier te interpreteren.